Кучето и зајакот

170,00 ден

„Јас можам да трчам побрзо од тебе“, рекол зајакот.

„Е, како не“, рекло кучето. „Јас сум побрз!“

Се расправале вака, па решиле да се тркаат.

Одредиле една линија што ќе биде „старт“ и уште една што ќе биде „цел“, застанале на стартот и… трката почнала!

4 на залиха

Опис

„Јас можам да трчам побрзо од тебе“, рекол зајакот.

„Е, како не“, рекло кучето. „Јас сум побрз!“

Се расправале вака, па решиле да се тркаат.

Одредиле една линија што ќе биде „старт“ и уште една што ќе биде „цел“, застанале на стартот и… трката почнала!

Изворник:
Марко К. Цепенков, „Македонски народни приказни“, Т. 1, приредил Кирил Пенушлиски, Скопје, Македонска книга, 1989.

Адаптација на текст: Билјана С. Црвенковска

Илустрации: Катерина Николовска

Автор: Билјана С. Црвенковска, Катерина Николовска
Издавач: Либи | Јазик: Македонски | Година: 2017
Оригинален наслов: Кучето и зајакот | Бр. на страни: 28 | Димензии: / | Корица: мека